Český česnek se řadí mezi nejlepší na světě
Díky své ostré chuti a neustálému ozdravování se české odrůdy česneku řadí ve světě mezi nejkvalitnější. Přesto je tento produkt těžko k dostání.
Česnek se před sázením moří, neboť nakoupená sadba mořená není. Jeho cibule se proto na stroužky rozděluje už na začátku září. Po moření se musejí stroužky 12 hodin sušit a pak uložit na větraném, suchém místě.
Poté se sází do zorané prohnojené půdy. (Pozor ale na to, že česnek nesnáší čerstvý hnůj.) Vhodný termín výsadby se určuje těžko – aby česnek nebyl napadán fuzáriem, měla by teplota půdy trvale klesnout pod 9°C. Jednotlivé stroužky česneku se sází do hloubky mezi 6 a 8 cm, ve vzdálenosti 5 – 12 cm, přičemž řádky by měly být od sebe vzdálené 20 až 40 cm. Sázejí se všechny stroužky kromě poškozených. Pokud je sucho, je potřeba po výsadbě česnek zalít.
Když na jaře teplota vzduchu po tři dny dosáhne 10°C, je potřeba aplikovat ochranu proti houbomilce. Používají se přípravky Karate či Reldan. Během vegetace se mělkou kultivací rozrušuje půdní škralup, na jaře je prospěšná kultivace napříč řádky. Jakmile česnek doroste výšky asi 15 cm, je nutné záhon plít ručně.
Paličáky se musejí zbavovat vrcholů s pacibulkami. A to ihned, kdy se objeví květní stvol, jinak dochází ke snížení výnosu. U některých odrůd to může způsobit velké škody ve výnosu, nehledě na to, že zralé pacibulky způsobují v dalších letech nepříjemné zaplevelení.
Doba sklizně česneku je závislá na konkrétní odrůdě. Česnek se pak suší s natí, kdy se rostliny svazkují a věší na místo ve stínu a průvanu, případně se rozkládají na rošty, do dřevěných beden či na hliněné podlahy. Doba sušení se pohybuje okolo jednoho měsíce. Během sklízení i sušení je třeba dát pozor, aby se česnek neupekl na přímém slunci nebo aby nebyl sušen při vysoké teplotě (např. u střešního hřebene), to by česnek znehodnotilo.
Poté se česnek zbaví nati asi 3 cm nad cibulí a kořeny se zkracují na půl centimetru. Během čištění se také vytřídí malé a poškozené cibule. Pak se uloží na suché, dobře větrané místo.
Článek byl inspirován pěstováním česneku na cesnek.cz