Český česnek se řadí mezi nejlepší na světě
Díky své ostré chuti a neustálému ozdravování se české odrůdy česneku řadí ve světě mezi nejkvalitnější. Přesto je tento produkt těžko k dostání.
O tom, že česnek má blahodárné účinky, ví snad každý.
Ponechme raději stranou informaci, že česnek je účinný proti upírům a podobným zlořádům. Jde o obecně známý mýtus, který však není a v nejbližší době zřejmě ani nebude dokázán. V první řadě proto musíme zmínit význam česneku v kuchyni. Během let jsme si na tuto surovinu tak zvykli, že její absence ve spoustě pokrmů je zkrátka neomluvitelná.
Možná ještě významnější je účinek česneku na zdraví člověka. Je považován za přírodní antibiotikum, neboť má velký obsah vitamínů, minerálů a antibakteriálních složek. Posuďte sami, co všechno česnek údajně zvládá:
U některých lidí se mohou po požití česneku objevit potíže jako pálení žáhy. Těm se doporučuje konzumace méně silných odrůd, jako je například český Blanin.
Energie: | 623 kJ (149 kcal) |
Sacharidy: | 33,06 g |
z toho cukry: | 1 g |
Bílkoviny: | 6,39 g |
Tuky: | 0,5 g |
Vláknina: | 2,1 g |
Vitamín B1: | 0,2 mg |
Vitamín B2: | 0,11 mg |
Vitamín B3: | 0,7 mg |
Vitamín B5: | 0,59 mg |
Vitamín B6: | 1,24 mg |
Kyselina listová: | 3 μg |
Vitamín C: | 31,2 mg |
Vápník: | 181 mg |
Železo: | 1,7 mg |
Hořčík: | 25 mg |
Draslík: | 401 mg |
Fosfor | 153 mg |
Zinek: | 1,16 mg |
Sodík: | 17 mg |
Beta-karoten: | 5 μg |
Mangan: | 1,67 mg |
Selen: | 14,2 μg |